Monday Master Blog: Train jij, of beweeg jij?

Uit onderzoek blijkt dat 90 tot 95% van de mensen die in een conventionele sportschool sporten geen resultaat boeken. Hoe kan dit? Voor een sport professional is dit simpel. De meeste mensen bewegen ipv trainen. Vaak heeft dit probleem te maken met de begeleiding die mensen krijgen in een sportschool, of beter gezegd. De begeleiding die ze niet krijgen. Als je lid wordt van een sportschool krijg je vaak een intake met een schema waar je het dan de komende 6 tot 8 weken mee moet doen na deze periode is er vaak geen opvolging van dit schema waardoor de mensen maanden hetzelfde blijven doen. Dan ben je dus aan het bewegen. Je blijft in beweging en in principe gezond. Dit is natuurlijk hartstikke goed, want iets is beter dan niets. Echter ervaren de meeste mensen dit vaak wel als erg saai en is dus ook de reden waarom mensen het niet lang volhouden.

De definitie van trainen is als volgt:

Trainen is het systematisch toedienen van een fysieke prikkel waardoor het lichaam zich aanpast en beter wordt dan dat het was. Dit houdt in dat als jij beter wilt worden in een bepaalde oefening of sterker worden, leniger, sneller of wat dan maar ook, je iedere training het lichaam moet stimuleren om beter te worden. Doe je dus iedere keer hetzelfde dan zal je dus niet veel beter worden. Maar hoe pak je dit dan wel op?

1. Stel een doel voor jezelf.
2. Vervolgens ga je kijken wat er nodig is om dit doel te bereiken. Moet je de techniek nog leren, ben je lenig genoeg voor bepaalde oefeningen, heb je blessures of andere beperkingen. Heb je dit goed in kaart? Dan is het zaak. Om de tijd waarop je het doel bereikt wilt hebben op te delen in stukken.
3. Voordat je begint met de trainingen maken zul je eerst een begin situatie moeten creëren. Beheers je de techniek? Heb je de mobiliteit voor de oefening? Dit zijn allemaal zaken die je wilt testen, voordat je de oefeningen ook daadwerkelijk kunt verbeteren of sterker kunt worden in je oefeningen.

Zo zie je maar dat als je echt wilt trainen, er wel een stappenplan aan vast zit. Dit is iets waar een coach natuurlijk goed over na denkt bij het opstellen van jouw trainingsschema. Zo zie je dat fysieke doelen heel belangrijk zijn in het opstellen van het trainingsschema, maar dat er ook nog andere zaken bij komen kijken!

Zo wil ik afsluiten met een verhaaltje/mythe;

De Grieken waren een paar duizend jaar geleden al bezig met sport en sterk worden. In die tijd was er een worstelaar die al een aantal keer Olympisch kampioen was. Deze beste man wilde sterker wordt en besloot een kalf iedere dag op te tillen tot deze volwassen was! Op deze manier kwam men erachter dat als je systematisch een steeds zwaarder gewicht optilt je op ten duur sterker wordt.

Luuk van Lievenoogen
Enforce Mastertrainer
luuk@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!