Monday Master Blog: Wat weerhoudt ons om te doen wat we ECHT moeten doen/bereiken?

In onze maatschappij wordt er enorm veel van ons verwacht (of dit is hetgeen wat we toch geloven) het huishouden, de kinderen, targets op het werk, sociale contacten onderhouden, gaan sporten, etc. We worden dagelijks overspoelt met taken die op ons afkomen en er komt maar geen einde aan. Door deze aspecten lijkt er een schaarste te zijn in tijd of energie om datgene te doen/bereiken wat mogelijks wel voor jou echt het belangrijkste is. In deze blog neem ik je mee in enkele tips die je hierbij kunnen helpen om dit patroon te doorbreken en je echt in staat te stellen dat ene belangrijkste doel te bereiken.

1. Stel vast wat ECHT belangrijk is

Om door de taken van de dag heen te raken kunnen we werken met to-do lijstjes die ellenlang zijn en waarbij geen duidelijke hiërarchie aanwezig is. In deze lijstjes staan zaken die je ‘moet’ aanpakken maar nog veel meer zaken die je ‘kan’ doen. Als er een gebrek is aan belangrijkheid dan is er de kans dat je meer zaken aanpakt die je zou kunnen doen ipv de zaken die je zou moeten doen.

– Productief bezig zijn > druk bezig zijn
– Filter je to-do lijst stapsgewijs uit tot je de meest belangrijke taak hebt
– Zeg nee tegen andere zaken tot je de meest belangrijkste taak hebt uitgevoerd

2. Multitasken leidt tot half werk

Laten we meerdere taken tegelijk doen om zo efficiënt mogelijk met onze tijd om te gaan. Dit is helaas niet hoe het werkt, dit kost ons net meer tijd en gaat ten kostte van onze productiviteit. Switchen tussen taken maakt dat onze hersenen moeten heroriënteren en de kans dat we terugkeren naar de urgente taak beperkt is. Deze wisselwerking kost ons uiteindelijk meer tijd dan we beseffen.

– Stop pas wanneer je de belangrijkste taak hebt uitgevoerd in functie van tijd en efficiëntie
– Multitasking leidt verder tot slechte keuzes, onnodige stress, vergissingen,…

3. Plan je taak op het juiste moment

Wilskracht is als een batterij, in het begin van de dag starten we met een volle batterij. Doorheen de dag verbruiken we bij complexe taken deeltjes van die energie en laden we ook weer deeltjes op door rustpauzes te nemen. Bv. na een drukke dag op het werk ploffen we liever op de bank dan nog een activiteit of taak uit te voeren.

– Plan je prioritaire taak wanneer je wilskracht het hoogst is
– Zaken die veel wilskracht vragen: afleidingen filteren, verleidingen weerstaan, emoties onderdrukken, iets doen wat je niet leuk vindt,

Wat is het ene ding dat jij nu echt moet doen?

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!