Monday Master Blog: Wat zijn de gevolgen van langdurige stress?

Spanning hebben we nodig in het leven om goed te functioneren. Wanneer we te veel en te lang spanning ervaren krijgen we stress.

Situaties waarin we stress kunnen ervaren zijn: op school, in het verkeer, het overlijden van een naaste, een sollicitatie, te laat komen, etc. De hoeveelheid stress kan ook afhangen van onze persoonlijkheid. Mensen die perfectionistisch zijn, zeer prestatiegericht, competitief zijn, mensen die zeer angstig zijn of planmatig ervaren meer stress dan andere.

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Als reactie op een angst- of stressprikkel wordt dit hormoon aangemaakt in de bijnieren. Adrenaline geeft jou een energieniveau een boost zodat je kan vluchten of vechten. Cortisol zorgt er dan weer net voor dat dit energieverlies wordt gecompenseerd.

Dit was vooral belangrijk in de ontwikkeling van de mens tijdens de prehistorie. De mens moest constant op zijn hoede zijn voor gevaarlijke situaties. Door de aanmaak van Adrenaline kon de mens sneller actie ondernemen: vluchten of vechten.

In de moderne tijd is vechten of vluchten in de meeste situaties overbodig. De hierboven opgenoemde situaties kunnen we hier niet mee oplossen.
Maar wat gebeurt er nu als we te lang en te veel cortisol aanmaken?

1. Je bent chronisch moe door constant “aan te staan”
2. Je gaat slechter slapen
3. Je hebt meer behoefte aan suikers
4. Een verlaagd libido
5. Negatieve stemmingen
6. Verandering in de bloeddruk
7. Last van maag- en darmklachten
8. …

Samengevat cortisol is een belangrijk hormoon in ons leven maar we moeten ervoor zorgen dat ons cortisol niveau op tijd daalt om geen fysieke en mentale klachten te ervaren.
Enkele tips om je hierbij te helpen:

1. Neem voldoende rust na een stresssituatie. Neem een dagje vrij na een deadline, ga wandelen tijdens je lunchpauze…
2. Slaap voldoende, minimaal 8u per dag
3. Eet gezond, voldoende groenten en fruit
4. Let op je cafeïne- en alcoholgebruik
5. Bewegen, bewegen, bewegen. 3 tot 5 keer per week. Als je sport komt er dopamine en endorfine vrij. Deze stofjes staan erom bekend om cortisol af te breken.

Ervaar jij negatieve stress ga dan aan de slag met deze pijlers mocht je dit nog niet doen. Heb je het gevoel dat er meer nodig is dan dit, ga een gesprek aan met een coach die je mogelijks kan helpen of doorverwijzen. Zet jezelf in gang naar die meest gezonde & vitale versie van jezelf!

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!