Monday Master Blog: We leven in rare tijden

We leven in rare tijden. Maar is dat waar?

Je kunt nu 2 dingen doen. Als Winnaar op het speelveld verschijnen of als verliezer.

De aloude ‘grap’ over die twee verkopers in de woestijn illustreert het verschil tussen winnaars- en verliezersdenken:

Twee verkopers reizen af naar een woestijngebied om te onderzoeken of daar verkoopmogelijkheden zijn voor de verkoop van schoeisel.

De eerste komt terug en rapporteert dat er geen enkele verkoopkans is, want ‘geen mens loopt daar op schoenen’.

De tweede rapporteert: ‘Wat een mogelijkheden! Geen mens heeft er nog schoenen!’

Hoe denkt een verliezer?
Er zijn geen kansen en mogelijkheden, dit is overmacht en ik kan hier niets aan doen, er gebeurt niets, ik zal het proberen, het lukt mij toch nooit. Hoe kom ik aan tijd? Je begrijpt me niet, We doen het altijd zo, het heeft geen zin meer, het is hun probleem, ik weet niet hoe.

Wat is het gedrag van een verliezer?
Heeft het altijd te druk als je vraagt hoe het gaat, stelt uit, en omzeilt de dingen die hij/zij lastig vindt, doet toezeggingen, maar komt ze niet na.
Verweert zich tegen anderen, en kijkt niet naar zichzelf, is bang voor het maken van fouten, denkt in problemen en niet in oplossingen, neemt geen verantwoording en zit vooral in een slachtofferrol. Laat zich leiden door de omgeving, wat andere van je vinden en van je denken, wat er in de wereld gebeurt zoals nu met het Corona virus.

Een verliezer zal hierdoor blijven hangen in de patronen waar hij/zij nu in blijft hangen, is eigenlijk niet helemaal tevreden. Heeft wel een droom, maar daar blijft het bij, want het is wel goed zo.

Ook ik heb een leven lang tegenslagen gehad. Met heel veel onmacht moeten dealen en me vaak een slachtoffer gevoeld van de situatie. Een verliezer.
Ik vond het ook voor een hele lange tijd wel goed zoals het was. Ik had een baan, was getrouwd, met mijn familie ging het goed, had een dak boven mijn hoofd. Wat wilde ik nog meer?

Hoe denkt een winnaar?
Kansen zat, Ik ga het doen, Dat lukt me, overmacht geeft mij de kans om andere dingen te proberen, ik maak er tijd voor vrij, we verschillen van mening, er moet een betere manier zijn, deze keer lukt het, het is mijn probleem, laten we flexibeler zijn, ik ga het uitzoeken en kom terug met het antwoord.

Wat is het gedrag van een winnaar?
Werkt harder, maar heeft meer tijd, pakt een probleem aan, gaat verplichtingen aan, leert van anderen, legt uit, verklaart, maakt commitments, is integer, en doet wat hij/zij moet doen,
niet bang voor fouten, denkt in kansen en oplossingen, stelt prioriteiten, en zegt nee.

Een winnaar zal de patronen die hij/zij nu leeft doorbreken en ervoor gaan om zijn/haar droom niet te dromen, maar te gaan leven. Een winnaar is gelukkiger, zelfverzekerder en staat vol levenskracht.

Mensen die succesvol zijn, hebben een winnaarsmentaliteit. Ondernemers die succesvol zijn, of de werknemers die promotie maken. De mening van anderen doet er niet of nauwelijks toe, de succesvolle mens gelooft in zichzelf. De succesvolle mens laat zich niet leiden en terughouden door omstandigheden. Maar ziet kansen en/of creëert kansen.

Deze succesvolle mens legt kritiek en goedbedoelde adviezen zoals ‘zou je dat nou wel doen?’ naast zich neer. Vooral van mensen die op voorhand al commentaar leveren hoef je niet veel te verwachten. De volgende uitspraak is treffend:

As you grow older, you’ll find the only things you regret,
are the things you didn’t do.

2 jaar geleden besloot ik om een winnaar te zijn. Ik heb altijd al mijn eigen Personal Training onderneming willen hebben. 2 jaar geleden kreeg ik de kans bij Enforce. Het was eng, onzeker, ik wist niet waar ik aan begon. Het ging met vallen en opstaan. En ook nu is het weer met vallen en opstaan. Maar ik heb in die tijd zoveel geleerd over mijzelf, over hoe het is om ondernemer te zijn. Ik zie kansen in tijden waarin ik anders op de bank was gekropen. Ik onderneem. Ik leef. Heerlijk. Nu heb ik andere dromen. Weer nieuwe dromen die ik ga leven. Die nieuwe uitdagingen met zich mee gaan brengen. Heerlijk ik Leef!

Jij wordt de persoon die jij denkt wie jij bent. Zie jij jezelf als middelmatig, met middelmatige kwaliteiten en een middelmatig salaris, dan is de kans groot dat je gelijk krijgt. Als jij je laat leiden door de omstandigheden, dingen die jou zijn aangepraat, dingen die jij hebt meegemaakt, je elke keer in hetzelfde patroon blijft draaien kom je geen stap verder en zal je altijd blijven denken en gedragen als een verliezer en zal jij ook geen resultaten halen. Zal je ook niet groeien als persoon en zal jouw volledige potentie achterblijven.

Maar zie jij jezelf als een winnaar die overtuigd is van zijn/haar kwaliteiten en die ook accepteert dat er fouten gemaakt mogen worden, dan is de kans groot dat jij je een winnaar zult voelen en dat jij je als zodanig gaat gedragen. De kans is groot dat jij dan ook een winnaar wordt! Alleen door ervoor te kiezen om een winnaarsmentaliteit aan te nemen zal jij je volledige potentie leven. Zal jij datgene kunnen bereiken wat jij echt diep van binnen wilt bereiken. Datgene waar jij altijd over droomt haalbaar maken. Zal je vooruit gaan, sterker worden, beter worden, succesvol zijn.

We leven in een periode waar kansen en mogelijkheden liggen. Zorg voor beweging in je groei.
Ga de dingen doen die je moet doen. Om te komen waar jij wilt staan. Dingen die je dacht nooit te kunnen doen. Nu is de tijd!

Winnaar of Verliezer? Aan jou de keus!

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!