Monday Master Blog: Word jij geconformeerd of geadresseerd?

Jouw meest hechte groep vrienden en familie, de mensen die jij het vaakst ziet, zijn de mensen die mede jouw gedrag beïnvloeden. Heb je al eens goed gekeken naar de 5 mensen die het dichtst bij je staan? Is het je wel eens opgevallen dat als je bijvoorbeeld wilt stoppen met drinken voor een tijdje en je bent met deze mensen, dat zij toch aandringen om gezellig een drankje mee te doen, dat deze ene keer niet uitmaakt? Jij wilt graag je patronen doorbreken maar jouw meest hechte vrienden willen eigenlijk dat je lekker met hen mee gaat.

Of wellicht komt het volgende je bekend voor. Je wilt graag afvallen, maar je vind dit moeilijk. Je zegt tegen je vrienden, ik ga pas na de zomer beginnen hoor, want er zijn nu zo veel leuke feestjes en terrasjes dat gaat mij niet lukken. Jouw vrienden weten dat afvallen heel belangrijk voor je is, maar zij stemmen helemaal toe in jouw onwerkbaar gedrag. Ja klopt! Niet te doen in de zomer, beter start je ermee in september.

De mensen met wie jij optrekt bepalen grotendeels jouw succes in het leven. Zij bepalen met jou welk gedrag het meeste wordt gevoed. Veelal zie je confirmaties ontstaan, ja het is ook zwaar, wellicht is een andere dag beter, je bent wel goed zoals je bent, waarom zou je veranderen. Al deze opmerkingen vanuit jezelf en die dan nog eens worden bevestigt/geconfirmeerd uit je omgeving zorgen ervoor dat jouw groei uitblijft. En wellicht is het andersom precies hetzelfde.

Zou je niet liever hebben dat als je zegt ‘deze maand wil ik geen alcohol drinken’ dat jouw vrienden jou hiermee helpen? Dat zij trots zijn dat jij dit wilt gaan doen, omdat zij weten hoe belangrijk dit voor jou is. Dat zij niet aan jou vragen of je wat wilt drinken, maar of je fris of iets anders zou willen. Dat zij net als jou, jouw rug hebben wanneer het gaat om groei. Dat zij jou durven te adresseren wanneer je afdwaalt en toch een wijntje wilt bestellen. Zou jij niet liever die oprechte liefde willen voelen dan een confirmatie op jouw onwerkbaar patroon?

Er wordt gezegd dat jij de kracht van verandering in je hebt. Dat heb je ook. Echter is het wel heel prettig dat jouw omgeving jouw verandering ondersteunt en niet tegenwerkt. Zeker op de momenten dat jij jezelf wilt tegenwerken. Kijk deze periode eens goed naar jouw top 5 mensen die het dichtst bij je staan. Zorgen zij ervoor dat jij groeit of houden ze je klein en praten zij je naar de mond, waardoor jij niet uit jouw onwerkbare patroon komt. LET OP, dit is confronterend voor jezelf, wees eerlijk wanneer je dit gaat doet.

Houd tot slot het volgende in je achterhoofd.

Wat je aandacht geeft groeit!

Als jij net als jouw top 5 vrienden jouw negatieve patronen de aandacht geven, ga je nooit het resultaat krijgen waar van jij droomt. Als jij en je top 5 vrienden aandacht geven aan jouw verandering en je sterk maken in proces, dan heb jij de grootste kans om te slagen! Kies je vrienden verstandig en wees niet bang om ook zelf te adresseren.

Raoul van Ooij
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
raoul@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!