Monday Master Blog: Ben jij de chaoot of de planner?

Tijdens onze trajecten bespreken we valkuilen, mogelijke toekomstige problemen en uitdagingen. Regelmatig komt structuur aan bod. deze mensen leven van dag tot dag en creëren een patroon wat niet werkbaar is om hun commitment te halen. Zij ervaren slaapproblemen, moeite met halen van hun voedingswaarde en zijn vaak moe voor werk en sport. Wat kan structuur voor jou betekenen?

Wat kan structuur voor jou betekenen?
Een goede structuur in je leven helpt je om geestelijk en lichamelijk sterker te worden, maar werkt daarnaast ook goed voor je prestaties. Het is dan ook niet voor niets dat bij de behandeling van depressiviteit, somberheid of angstklachten veel wordt gedaan aan het aanbrengen van structuur. Ook bij lichte klachten, of bij voorkeur zelfs al wanneer je je helemaal top voelt, draagt een structuur bij om meer uit jezelf te halen en verlaagt het de kans op stress.

Waarom helpt structuur aanbrengen?
Door een dagstructuur of ritme aan te brengen creëer je onbewust een overzicht, wat kan helpen niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Structuur in je leven helpt ook om je eigen grenzen te bewaken en er daarnaast voor te zorgen dat je soms tijd voor jezelf neemt. En structuur zorgt ervoor dat we zelf bepalen wanneer en hoeveel aandacht iets krijgt. We houden dus zelf de controle.

Wat kan je doen om meer structuur in je leven te krijgen:
Er zijn verschillende manieren om structuur aan te brengen in je leven. Het aanbrengen van een structuur kan erg helpen maar kost ook tijd om helemaal in je dagelijkse systeem te komen. Gun jezelf dus de tijd als iets niet even makkelijk lukt, maar blijf proberen. Enkele tips:

Kies een goede tijd waarop je wakker wilt worden en een tijd waarop je wilt gaan slapen. Probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden, ook in het weekend.
Door regelmaat te creëren zal je slaap effectiever zijn en zul je dus meer energie overhouden voor overdag. In het begin kan dit lastig zijn, maar de aanhouder wint!

Probeer regelmatig te eten, zowel als het gaat om de tijdstippen waarop je eet, maar ook de hoeveelheden die je eet. Door een regelmaat in je eetpatroon aan te brengen zul je meer energie krijgen en je daarnaast ook gezonder voelen.

Creëer een dag- of weekplanning. Vaak zijn we geneigd om teveel dingen in te plannen op een dag waardoor de taken zich maar blijven opstapelen. Het helpt dan om een simpel schema te maken met blokken van 2 uur en die vooraf te bepalen. Wanneer ben je op het werk, wanneer ben je vrij, wanneer heb je tijd om aan je dagelijkse beweging te komen, wanneer zie je je vrienden en wanneer doe je lekker helemaal niks?

Creëer een structuur waarbij jij succesvol bent!

Richard Dekker
Enforce Mastertrainer
richarddekker@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!