Monday Master Blog: Hoe kom jij opdagen in een gesprek?

Hoe vaak gebeurt het niet dat we in onze contacten met anderen ‘uit contact zijn’. Dat wil zeggen, dat je je aandacht verliest of merkt dat jijzelf afgeleid bent, of je gesprekspartner afgeleid is. Of het nou om onze partner gaat, een vriend(in) of een zakenrelatie vaak zijn we met hele andere dingen bezig dan het gesprek zelf.

Hoe vaak overkomt het jou, dat je met iemand in gesprek bent en iemand wegkijkt, of meer aandacht heeft voor z’n mobiele telefoon? Dat je voelt dat iemand er in gedachten niet bij is en maar met een half oor luistert? Waarschijnlijk en helaas maak je dit regelmatig mee en de vraag is, wat dit met jou doet?

Zo vind ik het persoonlijk heel vervelend als mijn gesprekspartner me niet aankijkt als we in gesprek zijn. En eigenlijk overal naar kijkt behalve naar degene met wie hij/zij het gesprek voert. Dit geeft mij het gevoel dat diegene niet luistert of het totaal niet interessant vindt. Dat we niet op hetzelfde level zitten en niet echt een connectie hebben.

Waarschijnlijk heb jij zelf ook voorbeelden te over, maar het wrange is, we maken ons er allemaal schuldig aan. Ook ik kom er tijdens een gesprek weleens achter dat ik niet volledig geconnect heb omdat ik met mijn gedachte elders zat.

Kijk eens bij jezelf. Hoe kom jij opdagen in een gesprek?
Hoe vaak laat je je afleiden door andere zaken als je met iemand in gesprek bent? Hoe vaak kijk je om je heen bijvoorbeeld en niet de persoon aan? Hoe vaak merk je dat je met je gedachte ergens anders bent? Ik moet dit nog doen en dat. Of dat je merkt dat je eigenlijk niet echt geïnteresseerd bent in de ander?

Probeer het de komende dagen eens uit. Probeer eens extra alert te zijn tijdens de gesprekken die je voert. Kan met iedereen zijn. Let er dan zowel op hoe jij op komt dagen in een gesprek ten opzichte van je gesprekspartner, als ook op het gevoel dat jouw gesprekspartner bij jou oproept tijdens het gesprek. Hoe is die ervaring bij jou? Merk je of er een oprechte connectie is? Of is het maar oppervlakkig. Merk je dat je er energie van krijgt en het je verder kan helpen? Of frustreert het je alleen maar? Bedenk voortdurend hoe jij wilt dat anderen jou benaderen? Keer dat om. Je zult merken dat jouw gesprekken met relaties hierdoor sterk zullen verbeteren, zowel privé als ook zakelijk. En je veel meer gedaan krijgt. Dat je onderscheidt gaat maken in contacten die voor jouw belangrijk zijn en je energie geven. Contacten die oprecht naar je luisteren en je verder kunnen helpen.. En contacten die jou vooral heel veel energie kosten. En je nergens brengen. Die met van alles bezig zijn, behalve met jou en het gesprek.

Misschien kom je tot de conclusie dat je in je relaties (werk of privé) andere keuzes moet gaan maken. En je afscheid moet nemen van de contacten omdat echte verbinding uitblijft en dit voor jou niet voldoende is. Dit vooral veel frustratie oplevert en energie kost.
Wees daar niet angstig voor. Wellicht vraagt het van je om het oude los te laten en dat zal niet gemakkelijk zijn. Als je relaties hierdoor structureel verbeteren, is het ’t waard! Als je oprechte connectie hebt kunnen ze je helpen groeien, en jij de ander. Als je een oprechte relatie hebt kunnen ze je gelukkiger maken en jij hen.Als je een oprechte connectie hebt kun je impact maken.

Wij helpen je om impact te maken op jezelf en andere.
Wij zijn echt en oprecht aanwezig in een conversatie en luisteren zoals nog nooit iemand heeft geluisterd.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!