Monday Master Blog: Jij kiest voor stress

De afgelopen 3 maanden zijn we met zijn allen overspoelt door de maatregelen rondom het nieuwe Corona virus. Restaurants en sportscholen moesten dicht, evenementen mochten niet doorgaan en zelfs in de supermarkt kon je niet meer relaxt je boodschappen halen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen een stressvolle periode tegemoet gingen of nog steeds tegemoet gaan.

Veel ondernemers zagen hun winsten kelderen en moesten op reserves en steun van de staat teren. Waar andere ondernemers net begonnen waren of gewoon geen buffer hadden en failliet gingen.

Waar in de samenleving je ook zit, we hebben (bijna) allemaal stress ervaren. Maar waar de één beter gaat presteren en innovatief, creatief en positief blijft. Gaat de ander in zak en as en legt de schuld buiten zichzelf. Ik zeg niet dat dat goed of fout is, maar besef wel dat dit volledig jouw eigen keuze is.

Wat mij vooral opviel is dat veel roepen de Champions League te willen spelen, maar de scheidsrechter de schuldige is waardoor er niet gescoord kan worden. Kortom, je legt de schuld van het uitblijven van de doelpunten, en daarmee de winst, buiten jezelf.

Ik zie het als volgt:

Je speelt al jaren voetbal, kent de spelregels en bent hier aan gewend. Dan beslist de KNVB dat de regels aangescherpt moeten worden waarbij de doelstelling en de omgeving hetzelfde zijn, maar de regels net iets anders.

Dan kan je beslissen te stoppen met voetballen of je past je aan en blijft in de Champions League spelen.

De crisis heeft namelijk ook bijzonder veel kansen gebracht. Werkgevers zien opeens in dat thuiswerken eigenlijk best goed te doen is waardoor grote kantoorpanden wellicht overbodig zijn in de toekomst en kosten bespaard kunnen worden. Online bijeenkomsten zijn nog nooit zo populair geweest en waar we eerst dachten dat onze dienst niet online mogelijk was, zien we toch dat dat bijzonder effectief ingezet kan worden.

We zijn allemaal gewend aan een bepaald patroon, die ook nog bescherm wordt door een deel van ons brein. Maar zelfs met de onwerkbare verhalen in ons hoofd kan je keuzes maken die bijdragen aan energie, passie en groei.

Gebruik de crisis, zoek hulp als je er zelf niet uitkomt, blijf creatief en vooral positief.

Alleen dan komen we er zonder burn-out en depressiviteit van af.

Alleen dan komt de economie er weer boven op.

En alleen dan kan jij lekker blijven doen waar je gelukkig van wordt.

Zorg goed voor jezelf, jouw lijf, jouw gezondheid en bouw de piramide van daaruit op. Exact zoals Abraham Maslov al zo’n 80 jaar geleden beschreef in zijn behoeftehiërarchie.

Kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met een Enforce mastertrainer bij jou in de regio.

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!