Monday Master Blog: We kunnen ervoor kiezen om dingen anders te doen

´Als ik mijn school maar had afgemaakt…´
´Als ik mijn kinderen maar meer aandacht had gegeven…´
´Als ik maar was gaan sporten…´

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande statements? Lees dan verder!

Je ervaringen in het verleden bepalen wie jij nu bent. Iedereen heeft een verleden, iedereen heeft een eigen verhaal. Het kan zijn dat je in je verleden lastige en vervelende tijden hebt gekend. Je kan bijvoorbeeld een dierbare zijn verloren, of in het verleden gepest zijn. Hoe we ook omgaan met ons verleden, het blijft het verleden. Het zal niks veranderen aan de gebeurtenissen. Je verleden heeft bijgedragen aan jou als persoon, dat is wie jij nu bent.

Door op een negatieve manier bezig te zijn met het verleden en nooit in actie te komen, beïnvloed jij je toekomst. Ik wil afvallen, want ik heb overgewicht en voel me hierdoor onzeker. Als gevolg van je verleden en de negatieve gevoelens die het met zich meebrengt kan je je onzeker, gestrest en kwaad voelen. Het is makkelijk om ontevreden te zijn over je verleden. We weten achteraf namelijk alles beter, we zouden geleerd hebben van de fouten die gemaakt zijn. We kunnen er echter ook voor kiezen om te accepteren wat we hebben meegemaakt en het te waarderen. Zonder de fouten die je maakt, zou je misschien nooit leren hoe het wel moet.

Waar we wel invloed op hebben is het heden. Hierin kan jij het verschil maken. We kunnen ervoor kiezen om dingen anders te doen. Dan heb ik het over het veranderen van je gedrag (bijvoorbeeld het stoppen met verslavingsgedrag), maar ook over het leren omgaan met emoties en gedachten. Hiermee kan je een andere visie ontwikkelen over de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden, maar ook de keuzes die je in de toekomst zal maken. Baseer je keuzes op wie jij nu bent, en niet wie je toen was.

Jij creëert jouw leven met de keuzes die je maakt en beslissingen die je neemt. Is sporten niet voor jou weggelegd? Niet als jij besluit te geloven dat het wel is weggelegd voor jou! Voorkom dat je slachtoffer wordt van jouw verleden. Blijf positief en durf fouten te maken. Fouten maken is de manier om vooruitgang te boeken.

Yusuf Akbas
Enforce Mastertrainer
yusuf@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!